Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Ουράνιο τόξο

Ακόμη και στον μέσα ουρανό, αυτή η μαγική αναλυση του φωτός εμφανίζεται πάντα μετά την καταιγίδα. Σα να γνωρίζει, τις οίδε ποιός, ότι δεν εκτιμάς την πανδαισία των χρωμάτων εν μέσω βροχής, κεραυνών και πάει λέγοντας. 'Οταν χορτάσετε απο εξωστρέφεια, χαρά και συλλογικότητα έστω με τη μορφή της συνάθροισης , παρακαλώ θερμά, ακούστε αυτό το τραγούδι.
Νομίζω η Ζυράνα Ζατέλη το έχει διατυπώσει πολύ εύστοχα, σε άλλο πλαίσιο: το πράγμα μιλάει μόνο του, κι εμείς δεν φτάνουμε να το πούμε". 'Οταν αφεθείτε στην αβάσταχτη τρυφεόρτητά του, θα καταλάβετε τι εννοώ. Το άκουσα πριν μιά βδομάδα, σε συνθήκες αφόρητης λύπης και προχθές σε συνθήκες ανέλπιστης και μετέωρης χαράς. Η οποία μετά από παλάτζο μερικών ωρών, κατεληξε εκ νέου στη λύπη.
Θ έχετε ακούσει /διαβάσει φαντάζομαι για το νέο κύμα αθεϊσμού με επιχειρήματα και τα σχετικά βιβλία, που έχει ενσκήψει. 'Οταν μου μιλάνε για τον Θεό, σκέφτομαι την απάντηση ενός άγγλου κόμη προς τη σύζυγό του, όταν τον ρώτησε γιατί δεν πιστεύει στην ύπαρξή του: "γιατί αγαπητή μου, όταν προσεύχομαι σ' Αυτόν, ανακαλύπτω οτι απλώς μιλάω στον εαυτό μου"...
Κάτι σαν την αυθυποβολή του Χάρι Πόττερ όταν φώναζε expecto patronum. Που κολλάει όλο αυτό; θα ρωτήσετε ευλόγως. Κολλάει στην αδυναμία/ασυμβατότητα του Θεού με την ερωτική επιδίωξη. Σιγά μην ακούσει , αν υπάρχει, τις ανθρώπινες εκκλήσεις. Humbug! όπως θ'αναφωνούσε κυνικά ο Εμπενίζερ. Ο Θεός, δεν υπαρχει περίπτωση να απαντήσει ποτέ στις δεήσεις μας, για τον απλούστατο λόγο ότι φοβάται. Φοβάται τη δύναμη που ενσαρκώνει το ζεύγος. Αυτο ακριβώς που φοβήθηκε και ο Δίας και διέταξε τον ισόβιο διχασμό του ενός 'Ολου σε δύο μισά.
Αν ήμουν συνεπής κυνική, θα έλεγα ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ΄αυτή τη συστηματική θεϊκή κώφωση. Η τραγωδία μου έγκειται στο ότι είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως.
Εύχομαι να είστε καλύτεροι μαθητές.

auburn Kate

( Θ' αργήσει; sir LAWRENCE ALMA-TADEMA - Spring )

9 σχόλια:

mistiriO/S είπε...

Από τον καιρό του Καντ και το μνημειώδες φιλοσοφικό του έργο "Κριτική του Καθαρού Λόγου" έχει αποδειχθεί ότι η ιδέα του Θεού είναι πέρα από οποιαδήποτε λογική προσέγγιση οπότε οποιαδήποτε επιχειρηματολογία περί ύπαρξης/ανυπαρξίας είναι άτοπη.

Οι θρησκείες είναι μία άλλη ιστορία (απάτη κατά τη γνώμη μου)

Unknown είπε...

Θρησκεία, φιλοσοφία, εξουσία.
Μεγάλη συζήτηση για μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να εναποθέσει τις ελπίδες του κάπου όταν ανακαλύπτει πως οι γονείς του δεν είναι παντοδύναμοι και αναζητά έναν πιο δυνατό γονέα.

Αν καταπολεμήσεις τα παιγνίδια εξουσίας και αναζητήσεις τη φιλοσοφία πίσω από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις θα διαπιστώσεις πως τα νοήματα είναι πολύ υψηλά, σύμφωνα με την επιστημονική πραγματικότητα και προσπαθούν να εξυψώσουν τον άνθρωπο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε (για να μιλήσουμε για γνωστή θρησκεία) πως η θρησκεία μας ονομάζει τον υιό του θεού, υιό του ανθρώπου.

Δυστυχώς, όπως κάθε φιλοσοφία και κάθε ιδεολογία όμως, έτσι και η θρησκεία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης...

Πέραν αυτού, σημασία έχει που τοποθετεί ο καθένας μας τον «θεό του». Σε τελευταία ανάλυση, ακόμα και οι άθεοι έχουν θρησκεία…

markos-the-gnostic είπε...

τι ωραία αυτή η ανοιξιάτικη πομπή...
εγώ θα σου απαντήσω ως γνωστικός (της σχετικής αίρεσης δηλαδή): ο κατώτερος θεός τα διέσπασε αλλά ο ανώτερος τα θέλει και πάλι ενωμένα. κι ενωμένα δεν γίνεται παρά μόνο με τον αδυσώπητο ολοκληρωτικό έρωτα...

Φράνσις είπε...

@Mistirios:: βεβαιως! Σου προτεινω και το "Τρεις διαλεξεις για την θρησκευτικη πίστη" του Κυρ Βιντγκεντσταιν.Αν δε νσου σπασουν τα νευρα απ΄τη δυσκολια να παρακολουθησεις τον ειρμο του τοτε νομιζω θα το ευχαριστηθεις.(Αλλα εμενα δεν με τρωει η θρησκεια εν προκειμενω,ηταν απλως η αφορμη.Αλλού ο κόμπος).

@Darthiir the Abban:: ναι , τη θρησκεια της αμφιβολίας.την οποια προτιμώ. Γαι μενα η θρησκεια αποτελει τον αντιεπιστημονικο τροπο εξηγησης του κοσμου, το πιο σκοταδισκτικο και υπουλο τρόπο για να σε πεδικλώνει καποιος απ΄τα μικρατα σου χωρις να παρεις πρεφα. και οταν παρεις, είναι πολυ δυσκολο αλλα ΟΧΙ ακατορθωτο να την ξεριζωσεις. Δεν παριστανω τη θαραλλεα, απλως οσες φορες τον επικαλεστηκα τον κωλογερο(ας με συγχωρησουν οι θρησκευόμενοι) κωφευει επιδεικτικα και μ' αφηνει να λιώνω. να χαρω εγω θεος της αγαπης!

@markos-the-gnostic:: χμμμμμ. Καλοοοο! Συμφωνώ .Αρα ο ανωτερος θεός, τρεφει φίδι στον κορφο του και δεν το εχει αντιληφθει.Οπως ολοι οι δυναστες αλλωστε..

Unknown είπε...

Όπως το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου που βλέπει την «θρησκεία» μόνο μέσα από το ιερατείο που (υποτίθεται) ότι την «υπηρετεί» κάνεις μερικά τραγικά λάθη.
Η χριστιανική τουλάχιστον θρησκεία (σε τόσο βάθος άλλωστε μόνο σε αυτήν έχω μπει) συμφωνεί απόλυτα με την επιστήμη (μην ακούς τί λένε οι παπάδες λέμεεεε). Είναι ένα παραμύθι που περιγράφει γλαφυρά την ίδια ακριβώς διαδικασία και με τα ίδια βήματα, που περιγράφει η επιστήμη, «διαφωνώντας» μαζί της μόνο ως προς την κινούσα δύναμη. Ή μάλλον για να είμαστε και ακριβείς, διαφωνούν μόνο ως προς το όνομα που δίνουν στην κινούσα δύναμη (κατά τα άλλα και οι δύο δεν τη νεξηγούν αλλά την λαμβάνουν ως «δόγμα»!)!!!
Η χριστιανική επίσης θρησκεία προτρέπει τον άνθρωπο στην «θέωση», δηλαδή στην προσέγγιση ενός θεού «πλασμένου κατ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Ανθρώπου» (αφού ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του θεού)
Δεν ξέρω πόσο έχεις αναρωτηθεί γιατί ο χριστός ονομάζεται «υιός του ανθρώπου»…
Εγώ απλές ιδέες για σκέψη βάζω…
Πέραν αυτών, η θρησκευτικότητα των ανθρώπων δε θα καταργηθεί ποτέ. Μόνο που οι νέες θρησκείες φοβούμαι πως δεν θα είναι καθόλου ηθικοπλαστικές, τουναντίων θα προτρέπουν σε κοινωνίες αγριμιών…

markos-the-gnostic είπε...

ας ελπίσουμε αυτός ο ανώτερος θεός (αν υπάρχει) να είναι ένας μποέμ και όχι δυνάστης

SUN W KNIGHT είπε...

Το Ουράνιο τόξο είναι γέφυρα προς τον Κόσμο των Θεών. Γιά να περάσεις όμως, θα πρέπει να γνωρίζεις τον Φύλακα...

Φράνσις είπε...

@Darthiir the Abban:: το μονο που αθ σου πω, επειδη δεν εχω εντρυφησει ειδικα στο θεμα της θρησκειας, εννοω πως οτι λεω ειναι διαμορφωμενο απο φιλοσοφικα διαβασματα και κειμενα σε εφημεριδες κ.λ.π. και δικες μου σκεψεις, θα σου πω λοιπον μονο αυτο που εγραψαν σε λεωφορεια στο Λονδινο: Θεος δεν υπαρχει, γιαυτο κοιταξτε να ζησετε τη ζωη σας...Απλως το αναπαραγω. Μονο προφανως οι νεκροι γνωριζουν, αλαλ δεν μπορουν αν μας το πουν ετσι δεν ειναι;

@markos-the-gnostic:: εχω βασιμες υποψιες πως αν υπαρχει, δεν εχει καμια σχεση με ό,τι του προσαπτουν οι διαμεσολαβητες του.Αλλα επειδη μας εχουν πεισει(;) ότι δεν υπαρχει περιπτωση αν τον δουμε/αντιληφθουμε απο μονοι μας, μενουμε στα φιλτρα των αλλων.Οσοι ασχολουνται δηλαδη.Μποέμ θεός! Το φανταζεσαι; Εντελως απελευθερωτικο για τους ανθρωπους.Ενας θεος που αθ σε ωθουσε με χιλια να γινεις σαν αυτον.Κι οχι να σε παραλυει, αν εισαι "κακό παιδί".

@SUN W KNIGHT:: κι εγω που νομιζα πως είναι αφύλαχτη η γέφυρα... και πως τη διαβαινεις με δικη σου ευθύνη.

markos-the-gnostic είπε...

ακριβώς αυτό εννοούσα. και μάλιστα ο δικός μου θεός, πέρα από κάθε φίλτρο, είναι το συνεχές και πέραν της λογικής κίνητρο για αναζήτηση και απελευθέρωση. και όπως είναι ερωτευμένος με τον εαυτό του θα ήθελε κι από μας το ίδιο...